Minden idők legdurvább első mondata, avagy miért nem tartom újságírónak Szily Lászlót

Van ugye ez a Szily László, gondolom senkinek sem kell bemutatni. Annyit kell tudni, hogy a proper háttérrel rendelkező baloldali médiát hagyta ott ideiglenesen egy Gawker féle kísérleti blog miatt, amelynek a neve Cink volt. Előtte-utána persze bátran menetelt az Index, 444 vonalon, meg még a távoli múltban printben.

Szóval ezt a Szily Lászlót én sose becsültem sokra, modoros, középszerű bloggernek látom; szakmai produkciója pedig távolról is zavar. Azt gondolnád, hogy ezzel viccelek vagy túlzok, de amikor nyomogatom tovább a 444-es cikkeket és meglátom a cirádás-modoros stílust, rögtön tudom, ki a felelős. Szóval nem értem, hogy mire a hype, na.

A minap újfent a 444 szent soraira tévedt az RSS-olvasóm és azt láttam, hogy Szily László kolléga az alábbi snippetet tette közzé:

Szily László káros-e vagy sem?

Elolvasva egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy az egész FULL szarkazmus-e, vagy sem. Abból kiindulva, hogy csak nem röhögi arcon magát, miután ott dolgozott, inkább az utóbbi felé hajlok. Ez esetben viszont szeretném kicsit kibontani ezt a “cikket”.

(kiemelném, hogy a 444-re én nem mint egy blogra tekintek, hanem mint egy komoly médiumra, tehát az ilyen szubjektív szemétnek egyszerűen nem szabadna beleférnie, innen az indulatos hangnemem)

az internet legmenőbb blogbirodalmat

Jó-jó, értem, ott dolgoztál, de nem gondolod, hogy ez egy kicsit túlzás? Mármint kezdjük ott, hogy kis hazánkban gyakorlatilag nyoma se volt a Gawkernek, nemzetközi szinten is “egy” network volt a sok közül. Persze mindenki hazabeszél, de ez már kicsit pofátlan/undorító.

egy pankrátor hára mögé bújva

Aki nem lenne képben: valamelyik szennyesebb Gawker-blogra egyszerűen kirakták Hulk Hogan házipornóját. Az meg ügyvédet fogadott (nem a saját pénzéből, lásd később), a sz*rt is kiperelte a Gawkerből, a vége pedig felszámolás lett. A quoteolt snippet erősen arra utal, hogy a pankrátor felelős azért, hogy kirakták a házipornóját az Internetre. Tudod, mint ahogy a nemi erőszak áldozatai is felelősek a másik fél tette miatt (na ilyen az értelmezhető szarkazmus).

titkos méregkeverőként térdre kényszerítő meleg milliárdos

Whoaa, Laci, na itt gurult messze a malomkőgyógyszer. Van ez a Peter Thiel nevű, elég gazdag ember, akit a Gawker lebuzizott 2007-ben. Ez a Thiel nevű tag valóban meleg volt, és úgy gondolta, joga van eldönteni, hogy hogyan és mikor coming outol. A Gawker nem így gondolta, erre Peter barátunk elég masszívan bepöccent, és közölte, hogy el fogja pusztítani a Gawkert. A Hulk Hoganes hiba (hiszen lássuk be, hiába közszereplő valaki, nem normális dolog kirakni a netre a házipornóját) pont kapóra jött Peternek, szponzorálta a redneck pankrátor ügyvédi költségeit. Az eredmény ismert. Egyébként a Gawkeren (Valleywagon) megjelent cikk címe az volt, hogy “Peter Thiel is totally gay, people.“, tehát “Emberek, Peter Thiel totál meleg!“. Ez a story Szily László szemében úgy néz ki, hogy a forced-outolt meleg ember egy titkos méregkeverő, gonosz milliárdos. Nos, ez -szerintem- nem túl liberális gondolat, sokkal inkább ostoba, gyűlöletkeltő szemét. Ráadásul a “meleg” szót így melléknévként használni… Szóval inkább a 888-on számítanék erre a mondatra, mint a 444-en.

és a hozzá sok tekintetben hasonlító ellenfelének

Értem, tehát azért a “mundér becsületéért” megemlíted, hogy a volt főnököd sem kisangyal, de az ő viselt dolgait már nem unzippeled. Korrekt, objektív.

Nick Denton, a magyar származású, a blogolásban rejlő potenciált az elsők között megérző

Ez megint sima hazugság, amivel Szily László kolléga a laikusok szemében próbálja mennybe vinni volt főnökét. Egyszerűen nem igaz. Amikor Nick Denton létrehozta a Gawkert és elkezdte menedzselni a blogjait (2003), már mindenki blogolt, előtte pedig nem blogokkal foglalkozott. Nettó hazugság.

vele szemben a Paypal-alapító milliárdos Peter Thiellel, aki tíz év teljes titokban tartott ármánykodás végén állt rajta bosszút

Azt hiszem, a fentieket elolvasva mindenki érzi, hogy ez egy “picit” egyoldalú megfogalmazás. Na persze, nem akarom hófehérre mosni Peter Thielt, mert “amúgy” nem tűnik igazán jó arcnak, Hulk Hogan pedig egy irdatlan suttyó, de könyörgöm?


Szóval Szily László teljesítménye a 444-en szerintem amúgy is elég hektikus, persze nincs “Kulcsár Rebekai mélyégekben“, de egyértelműen nincs azon a szinten, amire ott most nagy szükség lenne. Viszont az ilyen publikációk nem csak Szily Lászlóra nézve kínosak, hanem magára a lapra is. Így rohadtul nehéz elmagyarázni az ostoba, masszívan nagymagyar barmoknak, hogy a 444 miért vállalható, a 888 pedig miért nem, amikor például a fenti “cikket” teszik az orrom elé. Plusz, ugye, ott van a mostanában nagyon divatos kamucikkes háború, amiben a 444 (nagyon helyesen) élharcos – könyörgöm, BÁRKI elolvasta ezt a szerkesztőségben?

Update: érdemes megtekinteni a Disqus commenteket a cikk alatt – a trollok mellett még a stabil commentelők is akkorákat rúgnak szegény Laciba, hogy esküszöm megsajnáltam. 🙁 Egyre inkább hajlok afelé, hogy az egész “cikk” egy full szarkasztikus “április 1 reboot”.